HVETLANDA SIMSÄLLSKAP

1990

I mars detta år blir det stor jubileumsfest på Östanå värdshus då simklubben firar sitt 50-årsjubileum. Ett 90-tal gamla och nya medlemmar möter upp för att prata simmarminnen, äta gott och dans. För ungdomarna anordnas disco i klubbstugan. Det blir mycket uppvaktningar och då bl a 10.000 kr från anonyma simmarföräldrar. Denna summa sätts in på ett eget konto och blir en jubileumsfond som sedan dess ger sin avkastning till de som varje år slår klubbrekord.

Även detta år går nu 13-årige Ola Lagerqwist till Sum-sim riksfinal, nu i Umeå där det blir en åttondeplats. Två nya talanger kommer fram och slår klubbrekord under året, Ann-Louise Karlsson och Daniel Lagerqwist.

En jubileumsresa som blir ett minne för livet ordnar klubben till England. Det är 44 medlemmar som med egen buss genom Danmark och med färjan till Harwich kommer till den lilla orten Bexhill på sydkusten. Vi bor utspridda på ett antal Bed & Breakfast, hinner med flera små utflykter och en heldag i London och så simträning förstås. Planerade allt gjorde Gert Lindhe, Liselott Levin och Johan Lindhe. Busschaufförer var Erki Rautianen och Frank Sjöstrand.


1991

Även detta år gör föreningen en trivselresa, nu till Tjärö i Blekinge skärgård, dit en buss med simmare och ledare med respektive anländer för två dagar med olika aktiviteter tillsammans.

Sedan slutet på 80-talet och nu under hela 90-talet så har vi ett sponsoravtal med ca 20 företag som ger oss fina medel till vår verksamhet. Namnen på våra sponsorer finns på en tavla i entrén till Myresjö simhall och Vetlanda badhus.

Sommarens träningsläger blir på en ny och positiv plats - Söderköping - där vi bor bra på en fritidsgård, och nytt för året och vilket vi fortsätter med på lägren under 90-talet är att laga all mat själva, där vi då har med mycket färdiglagat från föräldrarna, billigt och gott. Ledare är Johan och Monica Lindhe, Ronny och Eva Karlsson och Gisela Lundqvist.

Vid Simiaden region tar Anna Freij ett brons.

Vid Sum-sim region vinner Ola Lagerqwist två guld och två brons och Frederik Ferm ett brons.

Det blir sedan riksfinal för Ola Lagerqwist i Lund där det blir en fin 5:e plats på 50 m frisim.


1992

Bertia stiftelsen tilldelar detta år oss i Hvetlanda Simsällskap och Tk-77 en summa av 50.000 kr vardera för en tjejsatsning i våra föreningar. Det innebär under ett par år extra aktiviteter för alla tjejer i kommunen, t ex prova-på-aktiviteter och resor till Sävsjös nya anläggning. Våra simmartjejer för extra föreläsningar och våra kvinnliga tränare åker bl a på utbildningar med inriktning "Kvinnor kan".

Under året har vi 648 sammankomster, vilket är den bästa siffran under 90-tyalet. Jussi Lindhe lämnar detta år styrelsen efter 36 år i simningens tjänst och även Kerstin Lundqvist lämnar styrelsen och rollen som sekreterare efter 7 år.

Ola Lagerqwist representerar Småland i landskapsmatch.

Vid Simiaden region blir det ett silver till Robert Ferm och vid Sum-sim region tar Ola Lagerqwist två guld och Frederik Ferm ett brons.

Sommarlägret detta år blir i Degeberga i Skåne, även detta en ny plats där vi bor i en scoutgård och tränar ute i i en 50 m bassäng i lummig bokskog. 23 simmare, vilket är ett bra antal, och där ledare var Michael Harbrecht, Max Haraldsson, Gisela Lundqvist, Linda Lundgren, Johan och Monica Lindhe.


1993

Även detta år och som under hela 90-talet kör vi intern klubbtävling i Myresjö simhall under fyra torsdagskvällar. Detta är en tävling där alla kan vara med om man är mogen att börja tävla, en bra inskolning med fria distanser. Det är även ett bra sätt att träffas och lära känna varandra. För de äldre är det ett fint tillfälle att göra bra tider på lite udda distanser.

Klubbtävlingen innehåller också en deltävling i Oldenburgs minne = vårt klubbmästerskap.

Vid senior-DM i Värnamo gör vårt herrlag en fin insats med två fjärde- och en femteplats i lagkapperna.

Josefine Harbrecht fixar ett brons vid Simiaden-region.

Ola Lagerqwist kommer till riksfinal i Sum-Sim som går i Sandviken. Det blir tre starter med som bäst en sjätteplats.

Vi åkte till Simrishamn på sommarens träningsläger, lite för kallt och blåsigt tyvärr. Ledare var Max Haraldsson, Michael Harbrecht, Monica och Johan Lindhe, Ann-Louise Karlsson, Lillemor Haraldsson, Ronny och Eva Karlsson.


1994

Vid JDM-tävlingarna i Värnamo dominerade Ola Lagerqwist stort med sex guld och två silvermedaljer.

Josefine Harbrecht tar en fin fjärdeplats vid Sum-Sim region.

Detta år lyckas Ola Lagerqwist kvala till Junior SM-tävlingarna i Umeå på fyra distanser. På specialdistansen 50 m frisim blir det en niondeplats, mycket bra på ny klubbrekordtid, men han bommar finalplatsen med en hundradel.

Under året firar Vetlanda Badhus 40-årsjubileum. Vi deltager med crawlskolor under jubileumsveckan.

Under våren 1994 börjar vi medverka i returpappersinsamlingen i Vetlanda tätort. Vi kör med bilar och släpkärror och hämtar under två år in hos privatpersoner, men åren framåt endast från företag och kommunen. Medlemmarna tycker det känns bra att "jobba" för att få in pengar till vår verksamhet, att inte bara sälja lotter. Detta blir en stor inkomstpost för oss.

Klubben köper in en dator till "kansliet" hemma hos Johan "Bonny" Lindhe, där det blir medlemsregister och alla tävlingstider inlagda. Men framför allt blir det bättre skrivelser, informationsblad och meddelanden till alla i klubben.

Sommarlägret blir än en gång i Söderköping där det denna heta sommar blir en jobbig och svettig vecka. Max och Elisabeth Haraldsson lagar än en gång mycket bra simmarkäk, tränare var Michael Harbrecht, Lillemor Haraldsson, Daniel Lagerqwist och Johan Lindhe.


1995

Ullbergtrofén i Göteborg är en stortävling som vi åker till under åtta år, detta år blir det fin utdelning då Ola Lagerqwist tar ett silver och ett brons under härliga finalpass med fullt ös på läktaren.

Vid Inne-DM i Kalmar tog Ola Lagerqwist ett brons och herrlaget en fin femteplats på 4x50 fritt. I laget simmade Erik Alsegård, Fredrik Ferm, Daniel och Ola Lagerqwist.

Ola Lagerqwist går denna sommar över till Jönköpings SS där han går rakt in i deras herrlag som är i Sverigeeliten. På Junior-SM detta år simmar Ola i tre finaler och är med och tar guld i lagkappen. Under året därpå är han med och vinner senior SM-guld i lagkappen på 4x50 fritt vid inne-SM i Sundsvall.

I Juli månad åker två minibussar färjan till Danmark för sommarläger på Jylland i den lilla orten Vildbjerg. Vi bor, äter och tränar på ett fint fotbolls- och idrottscenter. Vi tränar inomhus i en 25.a. OK eftersom det regnar lite ute, men det blir även två badresor till stora vågor vid havet. Vår gamle storsimmar4e Lars Zwicki var gästtränare ett tag - tuffa pass. Han är nu simtränare i Birkeröd norr om Köpenhamn och har även  tränat danska juniorlandslaget. Ledare var Monica och Johan Lindhe, Ann-Louise Karlsson, Camilla Svahn, Fredrik Ferm och Anders Walhjalt.


1996

Även detta år städar vi vägkanter. Det är ett rikstäckande projekt som vi är med i under hela 90-talet. Det är ett kul och värdefullt sätt att få in pengar till klubbkassan.

Sven Pehrsson lämnar detta år kassörsjobbet efter 17 år och tilldelas då även klubbens guldmedalj för 20 års arbete i vår simförening.

Daniel Lagerqwist går den nya stora simtränarutbildningen.

Vid Sum-Sim region vinner Kim Haraldsson guld på 50 bröstsim, två fjärdeplatser till Robert Ferm och sjätteplatser till Henric Kärnhall och Josefine Harbrecht. Kim får sedan åka till Uddevalla och representera oss där han blir femtonde simmare i Riksfinalen.

Skolsimningar är det traditionellt även detta år med 135 deltagare i Vetlanda och 115 simmare i Myresjö = fullsatt i simhallarna.

Vi anordnar Funktionärsutbildning med 22 deltagare, och det anordnas två konferenser med inriktning mot klubbens sätt att arbeta in i 2000-talet.

Nedre våningen i vårt klubbhus blir helt renoverat - nymålat och fräscht i köket och hall. Det rivs ner en vägg till den gamla kiosken och det sätts i ett fönster i gamla kioskluckan. Därigenom får vi ett större mötesrum på nedervåningen.

Sommarläger detta år blir det igen i Löttorp där vi är 18 deltagare, flera unga nya som tränar bra i sol och fint väder. Ledare är Max och Elisabeth Haraldsson, Johan och Monica Lindhe, Lotta och Sonny Lindhe.


1997

Vid Inne-DM simmar Josefine Harbrecht fint och slår klubbrekord på alla tre ryggsimsdistanserna och även herr- och damlagen kämpar bra och visar att vi har en bra bredd i klubben.

Även detta är ställer vi upp på kommunens nationaldagsfirande, vi ser det som en del av vårt arbete med att det skall bli en ny simanläggning i Vetlanda.

Johan Lindhe tilldelas klubbens guldmedalj för 20 års arbete i föreningen.

Vi är 46 stycken som åker en dag till kortbane-VM och hejar fram vårt duktiga landslag i Scandinavium i Göteborg.

Då seriesim är nerlagt så anordnar vi en fyrklubbsmatch i Vetlanda Badhus med hela 72 simmare på lite udda distanser, mycket lyckat.

Sven-Gustav Ekholm går detta år den nya stora simtränarutbildningen.

Det dyker nu upp flera nya talanger, bl a Linnéa Thormalm, Sandra och Emy Ekholm, Amadeus Sjöberg och Kim Haraldsson.

Dags att få fint på övervåningen i klubbhuset, nymålat och nya gardiner och lampor. Målade gjorde Nils-Olof Johansson. Agneta Svahn och Majny Johansson fixade resten.

Sommarens träningsläger blir i den lilla orten Röstånga i Skåne. Vi bodde bra i en bygdegård, men ibland var det lite kallt ute i 50:an där vi tränade. 24 deltagare var kul då alla de äldre var med för sista gången och flera unga gjorde debut.

Ledare var Johan och Monica Lindhe, Emelie Harbrecht, Daniel Lagerqwist och Max och Elisabeth Haraldsson.


1998

Det bildas en mammagrupp som på olika sätt, bl a med penninggåvor stödjer verksamheten.

I juni detta år går vår förra ordförande Pelle Tjäder ur tiden. En större summa pengar skänkes i samband med begravningen till vår förening. Delar av summan används till en ökad tränarutbildning under 1998 och 1999.

Klubben anordnar sedan ett par år tillbaka korvförsäljning vid vår klubbstuga i samband med valborgsmässofirande.

Daniel Lagerqwist gör comeback vid senior-DM, nu 24 gammal, och blir vår bästa simmare. Annars är det yngre simmare som går framåt med stormsteg. Emy Ekholm tog guld på Simiaden region och blev alltså bäst i Småland på 50 m bröst. Flera medaljer och många placeringar bland de sex bästa av Sandra Ekholm, Edith Thormalm och Amadeus Sjöberg.

Nya tränare detta år för A-B gruppen blir Daniel Lagerqwist och Sven-Gustav Ekholm. Johan Lindhe lämnar då rollen som huvudtränare vilken han innehaft under perioden 1986-1998.

Sommaren 1998 åker vi till Halland på sommarläger. Vi bor på en skola med en liten 25-metersbassäng i Vallberga utanför Laholm. De äldre åker en mil varje förmiddag till Båstad för träning i 50-metersbassäng. Som alla sommarläger så gör vi olika utflykter och provar på olika saker, och så ett dopp i havet förstås. Lagade all mat gjorde än en gång Max och Elisabeth Haraldsson och Monica Lindhe. Tränare var Daniel Lagerqwist, Sven-Gustav Ekholm, Anki Rautianen och Johan Lindhe.


1999

Detta år skriver vi om klubbens stadgar samt att det blir nya arbetsbeskrivningar, vilket bl a innebär att vi går över till ett arbetsutskott (AU) istället för en huvudtränare (chefstränare). AU består av två tränare och två styrelseledamöter som planerar och organiserar tävlingssimningen.

Vi införskaffar ett nytt dataprogram, Grodan, så nu anmäler vi våra deltagare till tävlingar med en datafil och får resultaten tillbaka på en diskett.

Smålands klart snabbaste tjej född 1990 är Edith Thormalm som vid Simiaden region tar hem tre guld och ett silver. Även Sandra Johnson tar ett silver vid sin första stora tävling.

Sandra Ekholm visar en fortsatt mycket bra utveckling och tar vid JDM sina två första klubbrekord, och det blir ytterligare ett innan året är slut.

Mycket har förändrats men allt sedan våra första träningar i Myresjö simhall under 1975 så har vi haft nästan samma träningstider under 25 år, vilket innebär att det måndagar i Myresjö samt  måndagar och onsdagar i Vetlanda ej är öppet för allmänheten.

Falkenberg blev målet för detta års sommarläger. Vi tränade inomhus i en 50:a, vilket var riktigt skönt för solen stekte hela tiden. Bassängen låg precis vid sandstranden så det blev ändå mycket sol, bad och lek. En hemvärnsgård med det bästa köket vi träffat på under 90-talet var en riktig toppenförläggning. Ledare var Max och Elisabeth Haraldsson, Lotta Dahlberg, Lillemor Haraldsson, Sven-Gustav Ekholm, Johan och Monica Lindhe.

När vi går in i 200-talet så visar det sig att våra gamla storsimmares klubbrekord fortfarande står sig. Från tidigt 80-tal: Catharina Lindström, Lasse Zwicki, Elisabeth Sjöstrand. Från tidigt 90-tal: Ann-Louise Karlsson och Ola Lagerqwist.

Hvetlanda Simsällskap
Box 151
574 22 Vetlanda

Telefon 070-627 68 11
johan.lindhe@telia.com

Bankgiro 5979-9643

Organisationsnummer 827500-1876

© Hvetlanda Simsällskap

Webbproduktion IC Webbdesign

Spara
Cookieinställningar
Vi använder kakor för att du ska kunna uppleva vår webbplats på bästa sätt. Om du inte godkänner kakorna kommer webbplatsen kanske inte att fungera som den ska.
Godkänn alla
Neka alla
Funktionella
Ser till att webbplatsen med blogg fungerar som den ska.
Godkänn
Neka